60 db étrend-kiegészítő kapszula,
bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből.

A fokhagyma hivatalos jegyzékben szereplő egészségtámogató hatásai:

1. Hozzájárul a szív és az érrendszer egészségének megőrzéséhez.
2. Elősegíti a normál koleszterin- és vérzsírszint fenntartását.
3. Támogatja a szervezet védekezőképességét.
4. Hozzájárul a torok és a tüdő egészségének megőrzéséhez.
5. Fogyasztása kedvező hatású a cukoranyagcserére.
6. Segít fenntartani a máj egészséges működését.

Miért ajánljuk?

  • Az Európai Gyógyszerügynökség Gyógynövény Szakbizottsága ajánlásának megfeleltethető formában és adagolással.
  • A kapszulákban lévő SonicFine® instant gyógynövénypor általános előnyei:
    • nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás,
    • jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
    • magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
    • erősebb antioxidáns hatás,
    • 100% hatóanyagtartalom.
  • Adalékanyagmentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
  • Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült.
  • A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.

    Mikor ajánljuk? 

  •  

    A fokhagyma egy rendkívül sokoldalú élelmi- és gyógynövény: támogatja a szív és az érrendszer egészségét, a normál koleszterinszint fenntartását, a szervezet természetes védekezőképességét, a torok és tüdő egészségét, javítja a cukoranyagcserét és segít fenntartani a máj normál működését. Részletes tájékoztató az terméken megjelenő egészséggel kapcsolatos állításokról.

  • A fokhagyma rendszeres fogyasztása abban az esetben is előnyös lehet, ha valamilyen gyógynövényt is szeretne fogyasztani egészségtámogató célból a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére szedett koleszterinszint-csökkentők mellett. Alkalmazása szintén előnyös lehet a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a megfázás kezelésére alkalmazott gyógyszeres és életmód-terápia mellett is.  


  • A fokhagyma egészségtámogató hatásai

    1. A szív és az érrendszer egészségét támogató hatása

  • Számos kutatásban igazolódott már, hogy a fokhagyma fogyasztása csökkenti az egészségesen rugalmas verőerek sima érbelhártyája alatt a kalcium-lerakódást, ezáltal támogatja az érrendszer egészségének megőrzését (Koscielny, Gadidala, Orekhov).
  • Egy standardizált fokhagymaport tartalmazó készítmény napi 300 mg adagolás mellett, 4 éven keresztül történő fogyasztása segített megőrizni az aorta rugalmasságát a kor előrehaladtával (Breithaupt-Grögler).
  • A berlini Humboldt Egyetemen végzett randomizált, placebo-kontrollos klinikai vizsgálat eredményei alapján egy fokhagymaporból készült drazsé 4 éven keresztül történő fogyasztása 5-18%-kal csökkentette az aortákban a zsíros lerakódások (plakkokat) növekedését, sőt egyes esetekben enyhe csökkenés is megfigyelhető volt (Koscielny).
  • A fokhagymapor alkalmazása a normál vérnyomás fenntartását is támogatta, ezzel is hozzájárulva a szív és érrendszer egészségéhez  (Ried).
  • Összegző tanulmányok szerint a fokhagyma rendszeres fogyasztása átlagosan 5 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés, és 3 Hgmm-rel a diaszisztolés vérnyomást egészséges emberek esetén is (Ried2, Ried3, Reinhart).

    2. A normál koleszterin és vérzsírszint fenntartását támogató hatása

  • A fokhagyma további előnyös élettani hatása, hogy kutatások alapján csökkenti az összkoleszterin és az LDL-koleszterin szintjét, amely szintén összefüggésbe hozható a szív és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásával. Összefoglaló tanulmány alapján a különböző fokhagymakészítmények átlagosan 15 mg/dl-rel csökkentették az összkoleszterin és 6 mg/dl-rel a LDL- koleszterinszintet, magas koleszterinszinttel rendelkező betegek esetén, a placebóval összehasonlítva. A javulás ennél is erőteljesebb volt azoknál, akik a fokhagymát több mint 8 héten keresztül fogyasztották és akiknek a koleszterinszintjük a hatértérékhez közeli volt (Ried4).
  • Egy újabb összefoglaló tanulmányban is hasonló következtetéseket vontak le, a fokhagyma ez alapján is javította az LDL-, a HDL- és az apolipoprotein-A szintet (Gadidala).
  • A fokhagyma napi 1200 mg-os adagolás mellett, napi 3 g halolajjal kiegészítve szintén pozitív hatású a koleszterinszintre. A fokhagyma önmagában 11,5%-kal csökkentette az összkoleszterinszintet, halolajjal kiegészítve 12,2%-kal. Az LDL-C koleszterinszint a fokhagyma fogyasztása esetén 14,2%-kal, halolajjal kiegészítve 9,5%-kal csökkent (Adler).

    3-4. A szervezet természetes védekezőképességét, valamint a torok és a tüdő egészségének megőrzését támogató hatása

  • Egy Egyesült Királyságban végzett előzetes klinikai kutatás azt mutatta, hogy a téli hónapokban 12 héten keresztül napi egy fokhagymakapszula szedése támogatta a szervezet védekezőképességét (Josling).
  • A fokhagyma immunrendszert támogató hatását egy spanyolországi idősek otthonában élőkön végzett kisebb klinikai vizsgálat is alátámasztotta. A kutatásban 36 héten keresztül napi egy kapszula fokhagyma és hagymapor kombinációját szedtek a résztvevők. (García).
  • A fokhagyma antibakteriális hatásáért feltehetően a benne található kénvegyületek a felelősek (Ayala-Zavala).
  • A hatás úgy alakul ki, hogy a ezek a kénvegyületek inaktiválják azokat az enzimeket, amelyek a baktériumok növekedéséhez szükségesek (Ghannoum).
  • Egyes in vitro kutatásokban a különböző fokhagymakivonatok antibakteriális hatását bizonyították több légutakban felszaporodó mikobaktériumtörzzsel szemben (pl: Mycobacterium tuberculosis). (Abbruzzese).

    5. A cukoranyagcserét kedvezően befolyásoló hatása

  • A napi 600-1500 mg fokhagymapor fogyasztása 2 mg/dl-rel csökkentette az éhgyomri vércukorszintet a kontrollcsoporthoz képest (Hou).
  • Egy másik vizsgálat alátámasztotta, hogy a fokhagyma fogyasztása jó kiegészítője lehet egy, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszereknek. A fokhagyma a metformin hatóanyagú gyógyszerrel kombinálva 70%-kal jobban csökkentette az éhgyomri vércukorszintet, mint a metformin önmagában (Ashraf).

    6. A máj egészséges működését támogató hatása

  • Egy indiai összefoglaló tanulmány szerint a napi 800-1600 mg fokhagymapor csökkentheti egyes májenzimek megemelkedett értékét. Ilyen például az aszpartát-aminotranszferáz (AST) és alanin-transzamináz értékét (ALT) (Rastkar).
  • A fokhagymapor napi 4x400 mg-os adagolás mellett, 12 héten keresztül fogyasztva egy másik kutatásban is javított a májenzimek értékein, emellett jó hatással volt az LDL-koleszterin szintjére is (Sangouni).

    Figyelmeztetések, ellenjavallatok

  • Fogyasztása nem helyettesíti a vegyes étrendet!
  • Fokozhatja a vércukorszint- és vérnyomáscsökkentő, valamint a véralvadásgátló gyógyszerek hatását!
  • 6 és 12 éves kor között fél adag fogyasztása javasolt, a kapszulák nagy mérete miatt a kapszulák tartalmát teaként fogyasztva vagy a kapszulák tartalmát pl. mézben elkeverve.
  • Terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható.
  • A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
  • Kisgyermekek elől elzárva tartandó!  

  • ADAGOLÁS Naponta 2-3x1 kapszula.
    FOGYASZTÁS Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
    Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl forró, de legalább 50 °C-os (csapmeleg) vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. A torok és a tüdő egészségének támogatása céljából ezen a módon ajánlott fogyasztani vagy mézben elkeverni.
    Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz, üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.)
    ÖSSZETEVŐK Kapszulánként 600 mg fokhagyma (Allii sativi bulbus) Sonic­Fine® szuperfinom instant gyógynövénypor, kapszulahéj:zselatin.