GAL K-komplex vitamin, 500 mcg K-komplex x 30 adag
K1- és K2-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő cseppek Bioaktív MK7-tel
Termékünk a megfelelő felszívódás és stabilitás biztosítása érdekében RSPO-minősítésű (fenntartható gazdaságból származó, „orangután-barát”) pálma- és kókuszolajból nyert MCT-olajban oldva tartalmazza hatóanyagait természetes formájukban, azaz K1-vitamint és a K2-vitamin bioaktív MK-7-es szója allergént sem tartalmazó változatát. (Egyes termékek a K2 MK-7-nek a nem természetes, kevésbé hatásos „cisz-” formáját is tartalmazzák, a GAL K-komplex csak a hatásos, természetes „transz-” formáját.)
Adagolás: Napi 24 csepp fogyasztását javasoljuk kiskanálra cseppentve, vagy az ételhez keverve. Folyadékba ne keverje!
Kiknek ajánljuk a GAL K-komplexet?
A K-vitaminnak rengeteg létfontosságú szerepe van a szervezetünk működésében, így a GAL K-komplex termékünket mindenkinek ajánljuk, aki egyéb forrásokból nem jut elegendő K-vitaminhoz.
A K-vitamin egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy képes aktiválni olyan fehérjéket, amelyek azért felelősek, hogy a kalcium oda épüljön be, ahová szükséges (a csontokba és a fogakba), ne pedig oda, ahol árt (ilyenek a lágyszövetek, a vesék és az erek).
Több tanulmány is igazolta, hogy megfelelő dózisban pótolva nem csak a K2-vitaminok, hanem a K1-vitamin is rendkívül hatékonyan aktiválja ezeket a fehérjéket, így egyedüliként képes biztosítani a K-vitamin összes egészségügyi hatását, nem csak a véralvadásét, mint ahogyan azt sokan a mai napig tévesen állítják.
A GAL K-komplex termékeink éppen ezért a megfelelő transz formájú K2 MK-7 mellett nagy mennyiségű K1-vitamint is tartalmaznak.
A K-vitamin legfontosabb hatásai röviden:
- Biztosítja a megfelelő véralvadást.
- Erősíti a csontokat és a fogakat, a csontok rugalmasságának javításával pedig segít megelőzni a csonttöréseket.
- Csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kockázatát, segít megelőzni a meszesedést.
- Növeli a K3-vitamin-szintet, ami a jelenlegi vizsgálatok alapján rákellenes tulajdonságokkal bír.
Miért rendkívül fontos a K1-vitamin?
Vezető fejlesztőnk, Szabó Gál Bence szakirodalmi áttekintéséből kiderült, hogy a K1-vitamin fogyasztása nem csak K1-vitamint szolgáltat, de a K2-vitamin számunkra hasznos MK-4 formájának biztosítására is a legmegfelelőbb választás, így mellé nem is kell feltétlenül K2-vitamint fogyasztanunk.
Azokban a tudományos kutatásokban, amelyekben a K1-vitamin pótlását vizsgálták, hatékonyabbnak bizonyult a csontozatot érintő és a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, mint a K2-vitaminok.
Ha kevésbé hatékony, miért tartalmaz a termékünk K2-vitamint is?
Ennek egyetlen oka, hogy a K2-vitamin MK-7-es formájának bioakkumulálódása, vagyis a vitamin szervezetben való felhalmozódása háromszor hatékonyabb a K1-vitaminhoz képest, tehát kevesebb is elég belőle.
Ez azért is fontos, mert az EU-ban meghatározott maximális napi mennyiség 1000 mcg K-vitamin, viszont magasabb K-vitamin szöveti szintet érhetünk el azzal, ha az 1000 mcg egy részét K1-ről MK-7-re cseréljük. A K2-vitamin jobb felhalmozódása miatt ezzel a lépéssel maximalizálható a K-vitamin bevitel hatékonysága.
Miért előnyösebb, ha K1-vitamint is pótlunk?
Megfelelő K1-vitamin bevitel esetén a szervezetünk K1-vitaminból pont annyi K2-vitamint állít elő, amennyire szüksége van, megtartva a szövetek ideális K1/K2-vitamin arányát. A túlzott K2-vitamin fogyasztás azonban felboríthatja ezt a természetes egyensúlyt. Azokban a tudományos kutatásokban, amelyek során a K1-vitamin pótlását vizsgálták, hatékonyabbnak bizonyult a csontozatot érintő és a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, mint önmagukban a K2-vitaminok.
Miért fogyasztanak sokan túl kevés K1-vitamint?
A K1-vitamin főleg zöld leveles zöldségekben található, amelyek közel 500 mcg mennyiséget tartalmaznak 100 grammonként. A hüvelyesek és a gyümölcsök, a máj, valamint a magvak szintén tartalmaznak K1-et, bár ennél jóval kevesebbet.
Az evolúció során K-vitamin bevitelünket főleg K1-vitaminban gazdag zöldségekből és tengeri ételekből fedeztük, amelyekből átlagosan egyre kevesebbet fogyasztunk. Amennyiben megfelelő lenne az emberek K1-vitamin ellátottsága, a pótlását nem találták volna olyan hatékonynak a vizsgálatok során. Mivel szinte kivétel nélkül pozitív változásokat eredményezett, kijelenthető, hogy az emberek többsége különböző mértékű K1-vitamin-hiányban szenved.
Mennyi K-vitamint érdemes pótolni?
K1-vitaminból hivatalosan 100 mikrogrammnyi mennyiséget ajánlanak, azonban ez csak a véralvadási faktorok aktiválásához elegendő, míg ennek legalább az ötszöröse, 500 mikrogramm szükséges a csontozatra és a szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatások eléréséhez. Legalább ennyit érdemes pótolnia mindenkinek, különösen, ha az étrendje nem gazdag K1-vitaminban. Pár vizsgálatban ennél jóval magasabb, napi 2-5 mg-os dózisokat is alkalmaztak már éveken keresztül, ami több problémával kapcsolatban is kiváló eredményeket produkált, mellékhatások nélkül.
Bár K2-MK-7-et nem szükséges külön pótolnunk, de ha mégis így döntünk, akkor a megfelelő mennyisége, ha napi 100-200 mcg-ot fogyasztunk legalább ötször annyi K1-vitamin mellett. A GAL K-komplex és Multivitamin termékeink eleve úgy vannak tervezve, hogy megtartsák ezt az ideális arányt.
Őseink K2-vitamin bevitele elenyésző volt
Ezer évvel ezelőtt még nem létezett olyan élelmiszer, ami K2-vitamint tartalmazott volna, de pár évtizeddel ezelőtt is csak elvétve találkozhattunk ilyennel. Ezzel ellentétben a K1-vitamin forrásai mindig is jelen voltak, és őseink — ahogyan a mai természeti népek — nagy mennyiségben jutottak hozzá, főleg algákból, zöldségekből és magvakból.
Annak ellenére, hogy nem fogyasztottak közvetlenül K2-vitamint, mégis tökéletes volt az ellátottságuk, hiszen a K1-vitamin remekül alakult át K3-má, majd K2-MK4-gyé. Különösen, ha a D3-vitamin szintjük az A-vitaminnal, a magnéziummal és a B6-vitaminnal együtt szintén megfelelő volt.
Fontos a megfelelő K1/K2 arány
A K1-vitamin tehát át tud alakulni K2-vé, fordítva azonban ez nem történik meg. Emiatt, ha egyoldalúan csak K2-vitaminhoz jutunk nagyobb mennyiségben, az idővel kiszorítja a K1-et, ami felborítja a szöveteinkben a természetes és ideális K-vitamin arányt. Ennek megtartása pedig kiemelten fontos, mivel a különböző szerveinknek magukra jellemző K-vitamin arányuk van (pl. a szív a K1-et, míg az agy a K2-t preferálja).