Valamennyi gyógynövénykapszulánk:

1-2. Polifenolok a kiegyensúlyozott táplálkozásban

  • A bodorrózsa a kutatások szerint jelentős mennyiségű antioxidáns anyagot tartalmaz A flavonoidok közül kvercetin, kaempferol, apigenin található benne nagy mennyiségben, továbbá egyéb antioxidáns hatású polifenolok, úgy mint az epigallokatekin (Fernández-Arroyo).
  • Az antioxidánsoknak fontos szerepe van a szervezetben keletkező szabad gyökök semlegesítésében, a szervezet egészségének megőrzésében. A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek külső elektronpályájukon egy egyedülálló, párosítatlan elektront tartalmaznak, emiatt igen fokozott a reakciókészségük, ezért könnyen reakcióba lépnek más molekulákkal, ezzel megváltoztatják szerkezetüket, funkciójukat. Ha túl sok molekula funkciója változik meg a szervezetben, az betegségek kialakulásához vezethet. A kutatók például jelentős szerepet tulajdonítanak ennek az egyensúly-eltolódásnak a daganatos betegségek, az immunrendszerrel kapcsolatos elváltozások, az epekőbetegség, a gyulladásos bélbetegségek és a vastagbélrák kialakulásában (Blázovics).
  • A kutatók lehetségesnek tartják, hogy a természetes antioxidáns anyagok pótlásával az oxidatív károsodás csökkenthető, ezzel a betegségek kifejlődése késleltethető (Maxwell).
  • A kutatások igazolják, hogy a 100 mikron alatti szuperfinom porokból a polifenolok és a flavonoidok háromszor olyan gyorsan oldódtak ki a gyomorban, mint a 100 és 500 mikron közötti szemcseméretű porokból. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a polifenol 70 százaléka oldódik ki a szuperfinom por esetében, míg a 100 és 500 mikron méretű poroknál ez alig haladta meg az 50 százalékot. A flavonoidoknál még nagyobb volt a különbség, a szuperfinom porból a flavonoidok 90 százaléka, míg a 100 és 500 mikron közötti porból ennek csak a fele oldódott ki (Zhong).
  • A szuperfinom kezelés jelentősen megnöveli a hozzáférhető antioxidáns hatású polifenolok és flavonoidok mennyiségét. Számos tanulmány megállapította, hogy a kivonható fenoltartalom fordítottan arányos a porszemcsék nagyságával. Minél finomabb tehát egy gyógynövénypor, annál több fenolos anyag tud kioldódni belőle. A kutatások szerint ennek elsődleges oka az, hogy a szuperfinom kezelés szétzúzza a rostmátrixot, amelynek eredményeként felszabadulnak az antioxidáns vegyületek, amelyek a kezelés előtt a rostmátrixhoz kapcsolódtak vagy abba ágyazódtak be (Zhu).

    A bodorrózsával végzett kutatások

  • 160 felső légúti fertőzéssel diagnosztizált betegen vizsgálták Németországban a bodorrózsa kivonatából készült szopogató cukorka hatását. A betegek légúti panaszait influenza- és egyéb vírusok, illetve bakteriális fertőzések okozták. A kutatók azért döntöttek a bodorrózsa klinikai vizsgálata mellett, mert korábban állatkísérletekben megfigyelték vírusellenes és antimikrobiális hatását is. A kutatók a hatásért a bodorrózsában lévő nagy mennyiségű polifenolos anyagot jelölték meg. A betegeket a kutatók két csoportra osztották. Egyik felük bodorrózsa kivonatot tartalmazó szopogató tablettát kapott, míg a másik részük placebót, vagyis hatóanyag nélküli készítményt. A vizsgálat alatt sem a kezelőorvosok, sem a betegek nem tudták, hogy melyik csoport kapja a hatóanyagot tartalmazó készítményt és melyik a placebót, erről csak a vizsgálat vezetőjének volt tudomása. Ezzel is biztosították, hogy a hatás ne pszichológiai okokra legyen visszavezethető. A kísérlet végén, az adatok kielemzése után a kutatók megállapították, hogy a bodorrózsát kapó csoport tünetei 30 százalékkal csökkentek a hatóanyag nélküli készítményt szedőkhöz képest. A javulás mértéke a nagyobb volt azoknál a betegeknél, akiknek a tüneteit vírusfertőzés okozta, míg kisebb azoknál, akiknek a betegsége bakteriális eredetű volt (Kalus).
  • A bodorrózsa vírusellenes hatását laboratóriumi vizsgálatok is alátámasztják. A bodorrózsa gátolta az influenza A vírus bejutását a sejtekbe, mivel polifenol-tartalma meggátolta a vírusok sejtekhez való kötődését (Ehrhardt).
  • Bodorrózsa
     


    Figyelmeztetések, ellenjavallatok

  • Fogyasztása nem helyettesíti vegyes étrendet.
  • Fogyasztása nem javasolt emésztőrendszeri fekélyek, valamint székrekedés esetén.
  • Fogyasztása közben kialakuló székrekedés esetén mérsékelje vagy szüneteltesse szedését!
  • Fogyasztása nem ajánlott terhesség során, valamint 12 éves kor alatt.
  • 6 hét fogyasztás után ajánlott 1 hét szünetet tartani.
  • A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
  • Kisgyermekek elől elzárva tartandó!

ANTIOXIDÁNS HATÁSA
A bodorrózsa a kutatások szerint jelentős mennyiségű antioxidáns anyagot tartalmaz A flavonoidok közül kvercetin, kaempferol, apigenin található benne nagy mennyiségben, továbbá egyéb antioxidáns hatású polifenolok, úgy mint az epigallokatekin.
Az antioxidánsoknak fontos szerepe van a szervezetben keletkező szabadgyökök semlegesítésében, a szervezet egészségének megőrzésében. A szabadgyökök olyan molekulák, amelyek külső elektronpályájukon egy egyedülálló, párosítatlan elektront tartalmaznak, emiatt igen fokozott a reakciókészségük, ezért könnyen reakcióba lépnek más molekulákkal, ezzel megváltoztatják szerkezetüket, funkciójukat. Ha túl sok molekula funkciója változik meg a szervezetben, az betegségek kialakulásához vezethet. A kutatók például jelentős szerepet tulajdonítanak ennek az egyensúly-eltolódásnak a daganatos betegségek, az immunrendszerrel kapcsolatos elváltozások, az epekőbetegség, a gyulladásos bélbetegségek és a vastagbélrák kialakulásában. (Dr. Blázovics Anna kutatása)
A kutatók lehetségesnek tartják, hogy a természetes antioxidáns anyagok pótlásával az oxidatív károsodás csökkenthető, ezzel a betegségek kifejlődése késleltethető.

ADAGOLÁS ► Naponta 2-3x1-2 kapszula.
FOGYASZTÁS Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl forró, de legalább 50-60 °C-os (csapmeleg) vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz, üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.)
ÖSSZETEVŐK ► Kapszulánként 550 mg bodorrózsa­levél (Cisti cretici folium) Sonic­Fine® szuperfinom instant gyógynövénypor, kapszulahéj:zselatin.

 

Forgalmazó: Javallat