A tiszta só nem tartalmaz semmilyen adalékot, csomósodást gátlót, így előfordulhat, hogy összeáll csomókba, színe pedig nem hófehér, mivel vegyi úton nincsen kifehérítve.

Sót napi szinten fogyasztunk, ezért nem mindegy melyik fajtát vesszük le a polcról az üzletekben. A forgalomban kapható konyhasók nagy része különböző adalékanyagokat, pl. cukrot, kálium-kloridot is tartalmazhat az optimális aránynál nagyobb mennyiségben. 

Vérünkben 30/1 az élettanilag optimális nátrium/kálium arány, csak úgy, mint a Ringer fiziológiás sóoldatban (infúzió), és az élő tengerek vizében. A Ringer oldatban is, a 99%-os desztilláltvíz tartalom mellett csak 1 %-os lehet a sótartalom. Ennek az 1 %-nak a 90 %-a tiszta NaCl, és csak a 10 %-a, pontosabban az eredeti infúziós oldat, 0,01 %-a a többi ásványi anyag és ezek között van a kálium is. A kálium többségében a sejtekben belül helyezkedik el és csak 6%-os a kiürülési rátája a szervezetből. A sejtközötti állományban van a nátrium, amelynek kiürülési rátája 65 %-os, a vizelettel, széklettel, izzadással, beszéddel, a légzés útján. A nátrium folyamatos, napi szintű pótlására szükség van, mivel sejtszinten nagyon fontos a kálium-nátrium ion egyensúly. 
Azért nem szabad az étkezési sóknak káliumot tartalmazniuk, mert bőven található kálium a zöldségekben, gyümölcsökben, húsokban, tejtermékekben, mivel az állatokat magas káliumtartalmú takarmányokkal etetik. Az emberben is könnyen felszökhet a káliumszint magas értékre, mert a műtrágyák nagyon sok káliumot tartalmaznak.

Fogyasztása:
Tiszta NaCl sóból testsúlytömegtől, a napi hőmérséklettől, vizeletürítéstől, izzadástól, sportolástól, fizikai tevékenységtől, stb. függően nagyon eltérő mennyiségeket kell fogyasztani, de függvénye a só fogyasztása annak is, hogy mennyit és milyen magas kálium-tartalmú ételt fogyasztunk a nap során. Csak ennek ismeretében lehet meghatározni, hogy kinek mennyire kell sóznia, tiszta NaCl-al az ételeit. A só-szükségletet nem egyszerre kell bevinni, hanem -a táplálkozásunknak és italfogyasztásunknak, valamint a hőmérsékletnek és a fizikai aktivitásunknak megfelelően- a nap folyamán elosztva. 

Összetétele: 1 kg minimum 99,5% NaCl tartalmú nagy tisztaságú konyhasó.

Forgalmazó: Dombszéli Vadgesztenye Kft.