Biotin vagy más néven B-7 vitamin

Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a biotin hiánybetegsége ritkán fordul elő. Az egészséges bélflóra a napi szükséges mennyiséget képes előállítani. Ugyanakkor számos emésztési rendellenesség, szélsőséges diéta vagy tartós antibiotikum kezelés hatására felléphet a hiánya. Egyes források H-vitamin néven emlegetik, ami a német elnevezéséből származik: (Haar und Haut, német szavak “haj és bőr”) de B7-vitaminként is találhatunk róla írásokat. Megtalálható számos kozmetikai termékben, amit a haj, a köröm és a bőr támogatására fejlesztettek ki. Gyakran ajánlják étrend-kiegészítőként is a haj, a bőr és a köröm erősítésére.

A B-7 vitamin számos nyers ételben megtalálható. 100 fok feletti hőmérsékleten elbomlik, emiatt a főtt ételekben előfordul, de magasabb hőmérsékleten sültekben nem. Jelentős biotin-tartalmú étel a mángold, nyers tojássárgája, a máj és a leveles zöldségek. Felszívódását és hasznosulását befolyásolják az ételben megtalálható fehérjék. Például a nyers tojás fehérjéje teljesen semlegesíti a sárgájában található biotint.

A Biotin az alábbi élettani folyamatokban játszik fontos szerepet:

  • részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban,
  • hozzájárul az ideg­rendszer normál működésé­hez,
  • részt vesz a makro­tápanyagok normál anyag­cseréjében,
  • hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenn­tartásához,
  • hozzájárul a haj és a bőr normál állapotának fenntar­tásához,
  • hozzájárul a nyálka­hártyák normál állapotának fenntartásához.

Forgalmazó: Vitaking Kft.