1. A máj egészségét és az epetermelés fokozását támogató hatása

 

  • A mezei katáng keserűanyagai fokozzák a gyomornedv-elválasztást és az epefolyadék-kiválasztását. Amikor a nyelven és a száj nyálkahártyán elhelyezkedő ízérző receptorok keserű ízt érzékelnek, a bolygóidegen (nervus vagus) keresztül reflexesen fokozzák a nyál-, a gyomornedv-, hasnyál- és epeelválasztást, összehúzódásra késztetik az epehólyagot. A keserűanyagok emellett fokozzák a bélperisztaltikát is. A javuló emésztés miatt nem jelentkezik az étkezés utáni fáradtság, tompaság.

  • A májzsugor (májcirrózis) egy krónikus betegség, mely a májsejtek egy részének funkcióvesztésével jár. Az egészséges szövetekre hárult fokozott funkcióellátás miatt a vérben emelkedik a májenzimek szintje. A Fitomedicina című szakfolyóirat egyik tanulmányában egy indiai népi gyógyászatban májvédőként használt katáng tartalmú gyógynövénykivonatot vizsgáltak. Több mint 500 regisztrált májcirrózisos beteg közül kiválasztottak 36 főt (21-76 évesek), ebből 18-an gyógynövényes, 18-an placebo kezelést kaptak 6 hónapon keresztül. A májértékeket a vizsgálat kezdetekor és végén rögzítették. Kimutatták, hogy a katáng tartalmú gyógynövénykivonat hatására csökkent a vér májenzim tartalma (Huseini).

 

mezei katáng

2. Az emésztés egészségét támogató (prebiotikus, emésztőnedv elválasztást fokozó) hatása

  • Amerikai kutatók a katángnak a bélflóra változására és immunrendszere gyakorolt hatását vizsgálták. Az eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy a 4 hetes katángkezelést követően a megváltozik a széklet összetétele, a vastagbélben növekszik az egészséges bélflórát biztosító bifidobaktériumok aránya (Grieshop). 

  • Egy Dél-Afrikai összefoglaló tanulmányban megállapították, hogy a katáng magja és levele számos betegséget okozó baktériumot (elsősorban a szájban megtelepedőket) képes elpusztítani. Gyökerének kivonata pedig kórokozó gombák ellen hatékony (Street).

  • Török kutatók állatkísérletben vizsgálták, hogy van-e a katáng gyökerének gyomorfekély-ellenes hatása. Az állatokat 4 csoportba osztottak, negyedük katángot, negyedük sima vizet, míg a további két negyed két különböző, ismert hatásmechanizmusú fekélyellenes gyógyszert kapott. A kezelés végén az állatok gyomrát megvizsgálva semmilyen elváltozást (hámhiány, gyulladás, ödéma) nem tapasztaltak a katánggal kezelt csoportban. A vizet fogyasztó kontroll csoportban az említett tünetek mind jelentkeztek (Gürbüz).  

 

3. A fogyókúra sikerét és az egészséges testsúly megtartását támogató hatása

  • A katáng gyökere nagy mennyiségben tartalmaz inulint. Az inulin gyümölcscukor egységekből felépülő poliszacharid, elfogyasztását követően nagyrészt emésztetlenül jut el a vastagbeleinkig. Emiatt nem emeli a vércukorszintet, ugyanakkor a bélbaktériumainknak tápanyagként szolgál (prebiotikum).

  • Kanadai kutatók gyerekek esetében vizsgálták a katánggyökeréből kivont inulin hatását. A kísérletben 42 túlsúlyos vagy elhízott 7-12 éves gyerek vett részt, akiket két csoportra osztottak. Az egyik felük katángkivonatot, a másik pedig placebót kapott 16 héten keresztül. A vizsgálat eredményei a következők lettek: a napi rendszerességgel katángkivonatot fogyasztó gyerekek testtömege 3,1 százalékkal, testzsír mennyisége 2,4 százalékkal csökkent (a placebocsoportban ugyanakkor növekedett). A gyulladást jelző interleukin-6 szintje a kiindulási értékhez képest a katángkivonatot fogyasztó csoportban 15 százalékkal csökkent (a placebocsoportban 25%-kal nőtt) a kiindulási állapothoz képest. A vér trigliceridszintje szintén jelentősen, 19 százalékkal mérséklődött a katángcsoportban. Szintén sokat javult a bélflóra összetétele, a katángkivonatot fogyasztóknál nőtt a bifidobaktériumok mennyisége (Nicolucci).

  • Dél-Afrikai kutatók több, mint 100 katánggal végzett laboratóriumi és állatkísérletes tanulmányátfogó elemzése alapján javasolják a cukorbetegeknek a katáng alkalmazását. A katáng hatóanyagai egyszerre több módon érik el hatásukat, amivel a cukorbetegek vércukorszintjét normalizálja. Több hatóanyaga az izomsejtek cukorfelvételét is növeli, továbbá elősegítik az inzulin termelődését. Több úton kifejtett hatása miatt a mezei katáng fogyasztását a cukorbetegség rövid és hosszú távú kezelésére is ajánlják (Street, Ghamarian). 

 

 

mezei katáng


Figyelmeztetések, ellenjavallatok

  • Fogyasztása nem helyettesíti vegyes étrendet.
  • Fogyasztása nem ajánlott a fészkes virágzatúak családjába tartozó növényekkel szembeni érzékenység esetén!
  • Emésztőrendszeri panaszok megjelenése esetén szüneteltesse fogyasztását!
  • Fokozhatja a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek hatását!
  • 6 éves kor felett, valamint terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható.
  • Epevezeték-elzáródás, epekövesség esetén fogyasztása óvatosságot, orvosi konzultációt igényel!
  • Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
  • Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
ADAGOLÁS Naponta 2-3x1-2 kapszula.
FOGYASZTÁS Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl forró, de legalább 50-60 °C-os (csapmeleg) vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz, üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.)
ÖSSZETEVŐK ► Kapszulánként 450 mg mezei katáng herba és gyökér (Cichorii herba cum radice) Sonic­Fine® szuperfinom instant gyógynövénypor, kapszulahéj:zselatin.

Forgalmazó: Javallat