1. A NORMÁL KOLESZTERIN- ÉS VÉRZSÍRSZINT FENNTARTÁSÁT TÁMOGATÓ HATÁSA

  • Az útifű maghéj koleszterin- és vérzsírszintre gyakorolt hatását számos kutatásban vizsgálták. Ezek alapján az útifű maghéj napi min. 3 g-os adagolás mellett, legalább 7 héten keresztül történő fogyasztása során az összkoleszterinszint 3-14%-kal, az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) szint 5-11%-kal, az apolipoprotein B szint pedig 8-9%-kal csökkent (AndersonBellAndersonDavidson)
  • Egy másik vizsgálatban napi 3-15 g útifű maghéj több részletben fogyasztva szintén csökkentette az LDL-koleszterin és a vérzsírok szintjét is (Xiao).
  • Emellett jelentősen javult az "rossz" (LDL) és a "jó" (HDL) koleszterin aránya 6 hónapig tartó fogyasztás után. Az arány még tovább javult, amennyiben az útifű maghéjat olyan speciális étrendben fogyasztották, amelyben az energiabevitel 12%-át egyszeresen telítetlen zsírsavak jelentették (Jenkinks).
  • Az útifű maghéj koleszterin- és vérzsírszint-csökkentő hatását úgy fejti ki, hogy az epefolyadékkal távozó koleszterin beágyazódik az útifűben nagy mennyiségben lévő poliszacharidokból képződő mátrixba, így a vékonybélen keresztül nem tud visszaszívódni a véráramba. (TurleyEverson).
  • Az útifű maghéj maximális hatása akkor jelentkezett, amikor azt ételekhez (gabonapehely, kenyér) adták (WoleverMunari).

2. AZ EGÉSZSÉGES BÉLMOZGÁST ÉS A KÖNNYŰ SZÉKLETÜRÍTÉST TÁMOGATÓ HATÁSA

  • Az útifű maghéj egyes kutatásokban hatásosnak bizonyult mind a székrekedés, mind a hasmenés kezelésében is. A hatás annak köszönthető, hogy az útifű maghéj lassítja a gyomorürülést és a bélmozgást (hasfogó hatás) és javítja a széklet állagát úgy, hogy vízoldható rostjai és nyálkaanyagai géles állagot képeznek (WashingtonEherer).
  • IBS-ben szenvedő betegekkel végzett kutatásokban az útifű maghéj enyhítette a székrekedést, csökkentette a hasi fájdalmat és a hasmenést, és javította a betegek közérzetét étkezés után (HotzBijkerk).
  • Egy összegző tanulmány alapján az útifű maghéj 22%-kal csökkentette az IBS tüneteit a placebóval összehasonlítva. Ezekben a vizsgálatokban a gyógynövényt minimum napi 6 g-os adagolás mellett alkalmazták, amelyet elosztva fogyasztottak a résztvevők, legfeljebb 4 hónapon keresztül. A betegek átlagosan 4 hét után tapasztaltak pozitív hatásokat (Ford).

3. AZ EMÉSZTŐRENDSZER EGÉSZSÉGES MŰKÖDÉSÉT TÁMOGATÓ HATÁSA
 

  • Az útifű maghéj egyes kutatásokban hatásosnak bizonyult mind a székrekedés, mind a hasmenés kezelésében is. A hatás feltételezhetően annak köszönthető, hogy az útifű maghéj lassítja a gyomorürülést és a bélmozgást (hasfogó hatás) és javítja a széklet állagát úgy, hogy vízoldható rostjai és nyálkaanyagai géles állagot képeznek (WashingtonEherer)
  • IBS-ben szenvedő betegekkel végzett kutatásokban az útifű maghéj enyhítette a székrekedést, csökkentette a hasi fájdalmat és a hasmenést, és javította a betegek közérzetét étkezés után (HotzBijkerk).
  • Egy összegző tanulmány alapján az útifű maghéj 22%-kal csökkentette az IBS tüneteit a placebóval összehasonlítva. Ezekben a vizsgálatokban a gyógynövényt minimum napi 6 g-os adagolás mellett alkalmazták, amelyet elosztva fogyasztottak a résztvevők, legfeljebb 4 hónapon keresztül. A betegek átlagosan 4 hét után tapasztaltak pozitív hatásokat (Ford).


FIGYELMEZTETÉSEK, ELLENJAVALLATOK

  • Fogyasztása nem helyettesíti vegyes étrendet!
  • Alkalmazása nem ajánlott emésztőrendszeri szűkület esetén.
  • Gyógyszerek, vitaminok és ásványi anyagok bevétele előtt vagy után egy órával ajánlott fogyasztani.
  • Fokozhatja a vércukorszint-, és vérzsírszint-csökkentő gyógynövények és gyógyszerek hatását.
  • Terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható.
  • 6-12 éves kor között a kapszulák mérete miatt a kapszulákban lévő port ajánlott folyadékban elkeverve fogyasztani.
  • Amennyiben fogyasztása után emésztőrendszeri panaszokat tapasztal, igyon több folyadékot vagy csökkentse az adagot!
  • A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
  • Kisgyermekek elől elzárva tartandó!