Leírás
A maca (ejtsd “maka”) egy Dél-Amerikában honos, a perui Andok magaslatain termesztett erősítő és energetizáló növény.
Vadon termő évelő, a retekkel egy családba tartozó ehető, gumós növény. Gyökerét szárítás után megőrlik, ezt fogyasztjuk. A növényt az inkák már 2000 évvel ezelőtt is használták gyógyászati és étkezési célokra is.
Használták a női és a férfi termékenységi problémák kezelésére, impotencia, erekciós zavarok megszüntetésére is. A petefészkek működését szabályozva segít a menstruációs zavarok valamint a változókori problémák kezelésében.
Gyakran emlegetik természetes hormonszabályzóként is, melyet adaptogén tulajdonságainak köszönhetünk.
Adaptogén gyógynövényeknek azokat a növényeket nevezzük, melyek képesek a szervezetünkben folyamatosan zajló változásokhoz alkalmazkodva kifejteni jótékony hatásukat.
Ezek a növények kiegyensúlyozzák a belső elválasztású mirigyek és az immunrendszer működését úgy, hogy lelassítják a túlműködő és felgyorsítják az alul működő szerveket, ugyanakkor a normálisan működő szerveket nem befolyásolják, vagyis csak akkor és ott hatnak, ahol szükség van rájuk.
Legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok a maca gyökérben: B1, B2, B12, C-vitamin és kalcium, foszfor, réz, cink, magnézium.
Jótékony hatások: javítja a memóriát, növeli az állóképességet, a vér oxigénszintjét, hormonkiegyensúlyozó hatású.
Hogyan fogyasszuk: íze elég jellegzetes, kissé a retek ízére emlékeztet, keverd valamilyen gyümölcsléhez vagy turmixhoz. A napi adag kezdetben 1 teáskanál maca por, melyet akár 2-3 teáskanálra is növelhetsz.