Leírás
A thaiföldi zöld curry paszta a hozzáadott zöld chilitől és a zöldfűszerektől (thai bazsalikom, citromfű, lime levél) kapta zöld színét. Közepesen csípős, kókusztej vagy -tejszín hozzáadásával lágyítható.
Hozzáadott cukrot és tejterméket nem tartalmaz. Garnélakrémmel készült.
A curry paszta főként a thai konyha alapanyaga, különféle őrölt vagy összezúzott fűszernövényből és fűszerekből készülő keverék. Ázsiába általában házilag frissen készítik, mozsárban összezúzva és hűtőben tárolják a maradék keveréket. észen is. Napjainkban már ott is készen vásárolhatóak ezek a krémes állagú fűszerkeverékek.
Elsősorban thai és más keleti levesek, hús- , hal- és rákételek fő alapanyaga. Érdemes óvatosan adagolni, mert nagyon csípős lehet.
Három fő fajtája létezik – fűszerek szempontjából – a curry fűszerkrémeknek, ezek egyike a zöld curry.
A curry az egészségünkre is jó hatással van:
A chilli C-, B1-, B2-, B3- és E-vitamint tartalmaz, ill. jótékony hatással van a légzési rendszerre és a vérnyomásra.
A bazsalikom segíti az emésztést.
A hagyma segít megfázás esetén.
A fokhagyma jó hatású a koleszterin és a vérnyomás szabályozásában.
A garnéla paszta kálciumot és E-vitamint tartalmaz. A kókusztej energiát ad.
Összetevők:
szárított chilli, fokhagyma, ázsiai citromfű, vöröshagyma, só, galanga, kaffirlime levél, garnélakrém (garnéla 70%, só)
Származási hely:
Thaiföld
Felhasználás:
Fűszerpasztaként használható curry ételek elkészítéséhez. 50 g paszta kb. 400 ml sűrű szószhoz használható – pl. kókusztejszínnel készítve.
Tápanyagérték /100g:
Energia: 456 kJ/169 kcal
zsír: 2,2 g, ebből telített: 1,2 g
szénhidrát: 10 g,
hozzáadott cukor: 10 g
fehérje: 6 g
só: 8,9 g