06-33/331-752 info@mentabiobolt.hu

“Javallat” Teljes értékű gyógynövény-kivonatok

“Javallat”  Teljes értékű gyógynövény-kivonatok

 
Teljes értékű gyógynövény-kivonatok

Teljes értékű kivonataink a gyógynövény-hatóanyagok 100%-át tartalmazzák!

A gyógynövények több száz összetevőből állnak. A hagyományos kivonatokban ezeknek csupán egy része található meg, miközben a tudomány mai állása szerint összetevők együttesen hatásosabbak és kevesebb mellékhatással rendelkeznek, mintha külön-külön alkalmaznánk őket. A hagyományos kivonatokkal szemben a JAVALLAT teljes értékű kivonatai a gyógynövény hatóanyagainak 100%-át tartalmazzák.

A gyógynövényekben lévő hatóanyagok koncentrálásához az általános gyakorlat szerint mindig valamilyen kivonószert alkalmaznak, például hexánt, acetont, étert vagy metanolt. A koncentrálásra azért van szükség, hogy a kivonatokat tablettázni vagy kapszulázni lehessen.

A kivonószereknek viszont nagy hátránya, hogy a hatóanyagoknak mindig csupán egy részét vonják ki a növényből. Így a gyógynövények előnyös tulajdonságait ritkán használják ki teljes mértékben. A kamilla vizes kivonata például nyugtató hatású és hasi görcs oldására alkalmas, ezzel szemben a zsíroldékony kivonatának elsősorban gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása jelentős. A kémiai kivonás további hátránya, hogy az eljárás során az összetevők reakcióba léphetnek egymással, így elveszthetik hatásukat.

A hagyományos kivonási eljárás leegyszerűsítve a következőképp néz ki:

Hagyományos kivonat készítése gyógynövényekből

 

Ezekre a problémákra kínálnak megoldást a Javallat teljes értékű kivonatok, amelyek a gyógynövény hatóanyagainak 100%-át tartalmazzák.

A gyógyszeriparban szokásos kémiai tulajdonságok helyett mi a mechanikai sajátosságai választjuk külön a  hatóanyagban gazdag részeket. A növények ugyanis többféle szövetből állnak, ezek jelentős része csupán a növény szilárdításáért felel, így nem tartalmaz hatóanyagot. Mivel ezek a merev szövetek eltérő mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így speciális eljárással különválaszthatók a hatóanyagokban gazdag részektől.

 

A mechanikai kivonás leegyszerűsítve a következőképp néz ki:

Teljes értékű gyógynövény kivonás

 

A két ábrából is látható, hogy a teljes értékű kivonat a gyógynövény valamennyi hatóanyagát tartalmazza, sokkal többet, mint egy kémiai kivonat esetében. Mivel a teljes értékű kivonatok sokféle hatóanyagot tartalmaznak, ezért jellemzően egyszerre több egészségügyi hatással is rendelkeznek.

A pontos kivonási eljárást minden esetben az adott gyógynövény sajátosságai alapján választjuk ki. Erre azért van szükség, mert minden növény és növényi rész esetében más és más módszer vezet a legjobb eredményre. Az eljárás során folyamatosan hűtjük a gyógynövényt, hogy a magas hőmérséklet ne károsítsa a hatóanyagokat.

A feldolgozás végén egy magas hatóanyagtartalmú mikrogranulátumot kapunk. Ez az eljárás biztosítja azt is, hogy növényi sejtfalak átszakadjanak, és ne akadályozzák a hatóanyagok kiáramlását. A sejtfal ugyanis egy erős, poliszacharidokból (cellulózból, pektinből stb.) álló természetes szűrő, amelyen a nagyobb hatóanyag-molekulák nem vagy nehezen tudnak áthatolni.

 

A mechanikai kivonatból akár teát is készíthetsz, amire bizonyos esetekben szükség is van, ha szeretnéd élvezni a gyógynövény valamennyi előnyös hatását.

0
    0
    Kosár
    A kosár üresBolt megtekintése